miercuri, 27 octombrie 2010

Convorbiri la "Cuvantul liber"

- Diverse -
nr. 655 / 21 Octombrie, 2010

Domnul locotenent colonel in rezerva Nagy Petroniu este presedintele Filialei 1 Targu-Mures a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Rezerva si in Retragere (S.C.M.D.R.R.).

- Domnule colonel, sa incepem discutia noastra cu intrebarea: ce v-a determinat sa alegeti cariera militara?

- Din partea mamei, provin dintr-o familie care, de-a lungul timpului, a fost mereu implicata in bunul mers al vietii obstii. Avem originile dinainte de secolul al XVI-lea in Marginimea Sibiului, stabiliti apoi la confluenta Tarnavelor cu Muresul, in zona localitatii Mihalt. Pe la 1800, strastrabunicul, Fratila Arsenie, a pus bazele localitatii Tiur, care azi este cartier al Micii Rome. Ni se spune ,,de-a lu' Santu din Tiur" si avem un bun renume. Bunicul a fost invatator si a avut o contributie importanta la educatia fiilor satului, dar si la constructia scolii din localitatea Sarmasel, judetul Mures. O sora de-a mamei a pus bazele Universitatii ,,Tibiscus", din Timisoara. Fiind educat in sensul de a face ceva pentru oameni, cand eram copil, ma gandeam ca as vrea sa ma fac doctor pentru a avea grija de sanatatea semenilor. Apoi, intr-o alta conjunctura, am dat de muzica si ma gandeam sa am grija de sanatatea sufletelor lor, dar, intr-un final, am ales cariera militara, pentru a avea grija de linistea si siguranta celor dragi.

- Cateva date despre dumneavoastra, pentru cititorii nostri.

- Am urmat scoala generala la Blaj, Liceul Militar la Breaza si la Alba Iulia, Scoala Militara de Ofiteri Activi la Sibiu, Academia de Inalte Studii Militare (licentiat in Stiinte Militare _ Managementul organizatiei), Facultatea de Drept la Oradea, Curs Postuniversitar de Management, Marketing si Resurse Umane, in cadrul Politehnicii Timisoara, si

Master in Administratie Publica, la Universitatea Ploiesti.

Am avut o cariera militara frumoasa. Am fost apreciat si am detinut functii intotdeauna mai mari decat gradul pe care il aveam. In anul 2002, datorita restructurarilor armatei, impuse de intrarea Romaniei in NATO, am trecut in rezerva, cu gradul de locotenent colonel. Sunt casatorit si am un baiat de 28 de ani, consilier juridic. - S.C.M.D.R.R. este o institutie mai putin cunoscuta. Va rugam sa ne prezentati, pe scurt, cateva informatii despre filiala pe care o conduceti. Ce obiective si-a propus sindicatul pentru apararea membrilor sai si a militarilor activi, avand in vedere contextul legislativ privind ingradirea unor drepturi ale cadrelor militare?

- S.C.M.D.R.R. este o organizatie sindicala independenta, apolitica, constituita democratic, prin vointa exclusiva a membrilor sai, in stricta conformitate cu prevederile Legii 54/2003. Poate constitui filiale in orice localitate din tara si strainatate, unde locuiesc persoane care indeplinesc conditiile si adera la

obiectivele si statutul sau. Asa s-a constituit Filiala 1 Targu- Mures, la 8 februarie 2010, avand initial 30 de membrii. In prezent, suntem 103. De asemenea, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate se poate afilia la orice federatie si confederatie sindicala din tara si strainatate, in conditiile Legii 54/2003 si ale prevederilor statutului. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, conform statutului, are urmatoarele scopuri principale:

a) realizarea unitatii si fortei de actiune ale membrilor sai pentru punerea in valoare si apararea drepturilor, libertatilor, intereselor legale si legitime ale tuturor categoriilor de militari;

b) actionarea prin toate mijloacele legale pentru imbunatatirea protectiei sociale a cadrelor militare de toate categoriile, pentru respectarea, promovarea si apararea drepturilor si intereselor lor sociale, economice.

c)asigurarea respectarii drepturilor fundamentale ale cadrelor militare disponibilizate, in rezerva sau in retragere: _ dreptul la munca si la veniturile ce li se cuvin pentru munca prestata, conform prevederilor Constitutiei si Codului Muncii, fara nicio ingradire, pana la varsta standard prevazuta de Legea19/2000; _ dreptul la pensie militara decenta, in raport cu munca depusa, greutatile, privatiunile, riscurile, sacrificiile personale si familiale suportate in cariera militara.

d) sustinerea de negocieri cu reprezentantii Guvernului, Presedintiei, Parlamentului Romaniei, ai sindicatelor de resort si comisiilor parlamentare de specialitate, pentru respectarea drepturilor legale cuvenite si pentru solutionarea oricaror

revendicari si probleme care intra in competenta acestora;

e) participarea la realizarea dialogului social cu Guvernul Romaniei, pentru asigurarea climatului de pace;

f) pastrarea si promovarea glorioaselor traditii ale Armatei Romane;

g) restabilirea drepturilor legale ale membrilor in toate cazurile in care se constata ca acestea au fost incalcate prin abuzuri, acte ilegale, imorale si netemeinice;

h) acordarea de asistenta juridica membrilor de sindicat in cauze care-i vizeaza;

i) conlucrarea cu toate organizatiile si organismele interne si internationale, care lupta in spiritul democratiei pentru indeplinirea aspiratiilor de libertate si dreptate sociala ale tuturor categoriilor sociale;

Acestea sunt doar cateva dintre obiective.

- In ce masura credeti ca vor fi realizate aceste obiective?

- Desi au trecut 20 de ani de la rasturnarea vechiului regim, democratia noastra este inca tanara. De la Cuza incoace, militarul a avut un statut deosebit fata de cetateanul obisnuit, prin rolul si locul sau in societate, prin renuntari si sacrificii, dar si prin respectul nu doar declarativ de care se bucura in fata poporului si a autoritatilor. Nu cred ca este normal ca unei categorii de oameni care executa neconditionat misiunile in interesul tarii si a cetatenilor ei, care au jurat credinta chiar cu pretul suprem, sa se atenteze la onoarea, demnitatea persoanei si a familiei. Traim vremuri grele, dar sunt convins ca pana la urma totul va intra in normalitate.

- Se apropie 25 Octombrie, o zi cu semnificatii deosebite pentru armata romana. Cum sarbatoresc cadrele militare aceasta zi? - Moment simbolic in istoria poporului roman, inscris in calendarul sarbatorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Romane, o zi de glorie si de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, ostirea noastra si-a ingemanat faptele de arme cu soarta neamului romanesc, indeplinindu-si misiunea nobila de a apara unitatea nationala si integritatea teritoriala a statului roman, dar si in teatrele de operatii alaturi de aliatii nostrii, conform angajamentelor Romaniei. Membrii Filialei 1 Targu- Mures a S.C.M.D.R.R. vor participa alaturi de militarii activi, alaturi de Filiala A.N.C.M.R.R. si alaturi de A.N.V.R. la activitatile organizate de Garnizoana, in cinstea Zilei Armatei, poate si la o fasole la cazan. In afara acestui cadru, delegatia noastra va solicita o intrevedere cu domnul Marius Pascan, prefectul judetului Mures. Cu ocazia acestei sfinte zile, doresc un sincer ,,La multi ani" tuturor militarilor activi, in rezerva si in retragere, veteranilor de razboi, vaduvelor veteranilor de razboi si urmasilor acestora. Cinstire eroilor neamului!

- Sa revenim la viata civila. Cu ce se mai poate ocupa un ofiter in rezerva?

- Din 2006, detin functia de director la Serviciul de Paza al Consiliului Judetean Mures. In viata privata, sunt un om obisnuit, imi place sa fiu cat se poate de mult cu familia, cu prietenii. Mai mergem la pescuit, ascultam muzica noastra, mai gatim cate o mancare buna la ceaun si multe altele. Imi place sa fiu la curent cu tot ceea ce se intampla. Activez putin si in politica si sunt interesat de soarta semenilor mei.

- Domnule colonel, va multumim pentru amabilitate si va dorim multe realizari pe plan militar si in viata civila.

- Multumesc si eu redactiei cotidianului ,,Cuvantul liber", iar cititorilor le doresc toate cele bune!


CONSTANTIN BOGOSEL