vineri, 3 decembrie 2010

Punct de vedere privind efectele juridice ale anularii partiale a HG 735

Solicitarea adeverintelor din care sa rezulte veniturile realizate nu produce efecte juridice, indiferent de continutul ei.
Ti se pun la dispozitie niste date pe care le poti utiliza dupa propria vointa.
Cererile completate cu mentiunea "pentru punerea in aplicare a L119..." nu sunt nule din punct de vedere juridic pentru ca legea 119 este in vigoare in totalitatea ei.
Oricum aceasta cerere are efect juridic doar in situatia in care institutia careia i-a fost adresata nu o solutioneaza!
Abia cererea de recalculare are efect juridic pentru ca in baza ei si a legii 119 se emite decizia de recalculare - actul care efecteaza dreptul la pensie.
In conditiile in care prin anularea partiala a HG 735 obligatia de culegere a datelor cu privire la veniturile realizate de fiecare si de emitere a deciziei de recalculare revine in exclusivitate M.Ap.N. (similare)!
Aceasta presupune ca institutiile abilitate nu mai pot emite decizii de recalculare, luand ca referinta salariul mediu, in situatia in care nu se depun cereri de recalculare dar nu interzice dreptul pensionarului de a cere!!!
Dar daca pensionarul cere in aceste conditii recalcularea pensiei, nefiind obligat, aceasta cerere consfinteste acordul lui deplin pentru ca pensia sa-i fie recalculata, ulterior nemapoutand sa conteste in instanta aceasta decizie de recalculare decat in cazul in care cuantumul a fost stabilit fara luarea in calcul a tuturor veniturilor realizate. O contestare a recalcularii in sine si a transformarii pensiei militare in pensie in intelesul legii 19 va fi respinsa ca inadmisibila deoarece prin cererea depusa, nefiind obligat!!!, ti-ai dat acceptul cu privire la punerea in plicare a legii 119.
De aceea se recomanda ca sa nu se depuna cereri de recalculare, cereri care ar limita drastic, obiectul unei viitoare actiuni in instanta.
Cei care au primit adeverintele ar trebui sa astepte emiterea deciziei de recalclulare si apoi sa o conteste.
Eu cred ca a inteles toata lumea ca obiectivul nostru nu este doar mentinerea cuantumului pensiei, ci mentinerea pensiei militare,cu toate drepturile ei complementare prevazute de Legea 164.
Se recomanda atacarea deciziei de recalculare si in situatia in care cuantumul rezultat este mai mare decat pensia aflata in plata!!!
Aici e greu sa-i facem sa inteleaga pe unii ca aparent vor castiga azi, dar vor pierde sustantial maine!!!
Ionel Ujica